Opened 2 weeks ago

Last modified 12 days ago

#5883 new

qca nat patch broke qos downlink

Reported by: tatsuya46 Owned by:
Keywords: Cc:

Description

r7800, enable qos & downlink doesnt work at all, the limit is completely ignored & isp buffers take over. uplink is still working.

Change History (8)

comment:1 Changed 2 weeks ago by tatsuya46

simple setup, enter globals & thats it. services, netmask, interface, mac all empty. just globals, downlink is broken.

if this cant be fixed then the fast classifier should be auto disabled when qos is on, or provide the user a toggle to enable fast classifier or not, with a disclaimer is breaks qos. then everyone is happy

comment:2 Changed 2 weeks ago by Gameman Advanced Kid

are you supposed to post build number, router, and Linux kernel that you are currently seeing this on?

comment:3 Changed 2 weeks ago by BrainSlayer

try to unload the shortcut-fe driver manually and tell me if its working then

comment:4 Changed 2 weeks ago by tatsuya46

it does

comment:5 Changed 12 days ago by Klaus-Bertram

Normally, QoS on downstream does not make any sense in most cases. To reduce bufferbloat, you should limit ur upstream, downstream may be limited by your provider. So that QCA SFE patch should be able to work with QoS, because QoS is what throughput limits because of cpu usage. As you mentioned, maybe it should be possible to let the user prefer if that patch should be enabled or not, but if QoS is enabled, to disable that patch is nonsense to me. @brainslayer, could you maybe insert a toggle button at the QoS screen, like "disabled", "enabled" and "enabled with fastpath"? That would be a great enhancement for everyone because its possible to decide what to use.

comment:6 Changed 12 days ago by tatsuya46

qos downstream makes alot of sense & it does reduce bufferbloat. a toggle should not be ln qos page it will confuse the user, on services page or something. cause currently the patch is broken anyway, crashing wifi, hanging routers, slow gui

comment:7 Changed 12 days ago by Klaus-Bertram

Patch seems to work really good with OpenWRT / LEDE. People there report good results. Maybe problems here are DDWRT only.

comment:8 Changed 12 days ago by tatsuya46

Last edited 12 days ago by tatsuya46 (previous) (diff)
Note: See TracTickets for help on using tickets.